Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Lärarleg? självklart

Monday, April 12, 2010

Lärarleg? självklart

Alliansen vill att alla lärare ska ha yrkeslegitimation för att få fast anställning i skolan. Utmärkt idé. Skolan har de senaste årtiondena bara gått utför och är inte alls vad den en gång var. Samtidigt ska Sverige fortsätta anses ett framgångsrikt land. Hur ska det vara möjligt när folk inte får den utbildning som krävs? Dessutom ska de som blir färsiga lärare få en introduktionsperiod på ett år med en mentor som slussar dom in i yrket.

Idag utbildar sig folk till lärare under många år och tar stora lån, för att sedan inte få jobb eftersom det gått till någon utan utbildning. Det är inte direkt nåt bra sätt att få folk att utbilda sig. Varför ska man slita så länge när de som inte gör det bara går rakt förbi en? En outbildad kostar mindre i lön, vilket gör att lönerna även blir lägre för de utbildade. går de inte med på det får de absolut inget jobb. Läraryrket hör till den gruppen som även jag i sjuksköterskeyrket tillhör... den som anses nödvändig för samhällets överlevnad, men ändå är bland de lägst avlönade akademiska yrkena.

Jag blir lite avundsjuk på idén om mentorskap. Detta är något man definitivt borde ha inom sjukvården. När jag slutade skolan fick jag fyra veckors snabb inskolning och sen var det bara att sätta fart. Tilläggas ska då att praktiken är ytterst bristfällig och jag hade förutom min praktik aldrig satt min fot på ett sjukhus. Plötsligt skulle jag ge högpotenta läkemedel rakt in i blodet på folk som jag fick läsa bruksanvisning för att veta hur jag skulle blanda... om jag hann. Man lär sig... visst... men det tar tid och det skapar en enorm osäkerhet. Första året som sjuksköterska var egentligen bara en enda lång plåga när jag tänker efter. Det var inte fören då... efter ett år jag första gången kände att jag kunde vara säker på mig själv och känna att jag gjorde ett bra jobb. Många andra gjorde det inte och begav sig istället till kommunen där svängarna inte är så snäva.


En legitimation är inte bara bra för att den bevisar att du kan din sak. Den är också bra för att den går att dra in. Är du usel på ditt yrke och gör brott ska du kunna fråntas rätten att utöva yrket. Det är inte längre bara att hoppa vidare till nästa skola och hoppas de inte kollar referenserna tillräckligt bra. Utan din legitimation är det tack och adjö.

Bra gjort av alliansen och Sossarna håller med. Eftersom de måste gnälla lite går de på att förslaget skulle kommit tidigare. Man kan ju dock ställa motfrågan då varför det inte kom för över fyra år sen. Skolan var ju kass redan då. Lärarfacket och lärarstudenterna håller också med om att förslaget med legitimationen är bra... vad jag kan läsa mig till finns det ingen som ännu uttryckt att de är negativa. Och varför skulle man vara det? jag kan då inte komma på en endaste anledning.



Image and video hosting by TinyPic

1 comment:

bloggare på icedaniel.se said...

Vilka förnuftiga människor vill satsa på en sådan lång och gedigen utbildning,när lönen är så usel. Det kan väl knappast inte bli annat en de med halvslöa bestick i lågan som vill bli lärare ?