Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Nu utreder vi Oinksjukan

Monday, April 12, 2010

Nu utreder vi Oinksjukan

Nu väntas utredning med massor av statistiska kurvor för att avgöra om svininfluensahysterin var befogad. De har sju månader på sig. WHO får har fått stark kritik för hantering av larmen, informationen och vaccinationsrekommendationerna och ja, det kunde nog ha skötts bättre.

Det jag reagerade starkast på och fortfarande tycker är konstigt är att man så fort skrek pandemi. Och jag undar har man ändrat definitionen nu? För det jag hittar nu är:

"
En pandemi är när en infektionssjukdom sprids över stora delar av världen och drabbar en stor andel av befolkningen i varje land."


och vad jag hittade var:

"En pandemi är en världsomfattande epidemi, där vanligen 25 till 35 procent av befolkningen insjuknar.
"

Jaja, vi var i alla fall inte i närheten av 1,688 typ miljarder som det skulle bli om det var 25 procce. 18 000 är de fall som konstaterats i laboratorium och även med ett stort mörkertal kommer det inte ens i närheten.

Om jag nu ska tillåtas utvärdera... vilket jag givetvis tillåts eftersom det är min egen blogg, så är min dom som följer:

  • WHOs rapportering var ganska bristfällig och uppdaterades knapert. All information du fick var den i pressen och där blev var informationen skev, vinklad och uppdriven. Miljontals artiklar om samma sak gjorde det omöjligt att reda ut nånting. Här hade bättre rapportering från WHO kunnat hjälpa mycket av den förvirring som uppstod.
  • Vaccinationsrekommendationerna är under all kritik. Konstanta ändring i rekommendationer (vad det slutligen vart vet jag inte). Dåligt information om prövningar och biverkningar, resulterade i oro och skepticism,
  • Dåliga riktlinjer till sjukvården skapade kaos runt om i hela landet. Desperata människor trodde de skulle dö på fläcken om de inte fick sin spruta och hittade på alla möjliga kroniska sjukdomar för att få gå före i köer. Sjukvårdspersonalen fick ingen som helst information förutom den de kunde läsa i Aftonbladet och Expressen. Där står man som ett fån och förväntas vara den som ska kunna ge ett svar. Rent ut sagt skitdåligt.
WHOs Gregory Hartl, får till sist frågan om han tror att detta gjort så att folk inte kommer ta deras varningar på allvar nästa gång och han svarar:

-Nej, det hoppas vi verkligen att folk gör. Du tar ju på dig säkerhetsbältet när du kör bil. När du kommer fram utan att krocka tänker du väl inte, vad onödigt att jag tog på mig bältet!

Jag tror tyvärr han har fel. Det är inte bara svininfluensan vi blivit varnade för senaste åren. Det var SAARs och det var fågelinfluensan också. De första två hände inte mycket med alls och vi vet ju alla hur det blev med svininfluensan. Folk har blivit skeptiska, med all rätt, och ska varningar liknande dessa tas på allvar måste nog förtroendet för organisationen stärkas igen. Jämförelsen med bilbälte är bara dum och inte alls egentligen jämförbar.

Jag kommer i alla fall vänta med spänning på resultatet.

Image and video hosting by TinyPic

1 comment:

KalleKula said...

18k är antalet som har dött världen över, inte hur många som har insjuknat (vilket borde vara väldigt många fler). WHO ändrade i alla fall definitionen någon gång i början av 2009. Det var inte så långt efter det blev uppenbart att svininfluensan inte var särskilt farlig. Det som framförallt ändrades var kravet på dödlighet. Utan ändringen så hade dom inte kunnat utlysa svininfluensan som en pandemi nivå 6. Sverige och andra länder tecknade avtal (tror det var 2008) med olika läkemedelsbolag om att köpa in vaccin ifall WHO skulle utlysa pandemivarning. Vi medborgare blev rippade rent ut sagt.