Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Andra faktorer väger tyngre

Sunday, April 18, 2010

Andra faktorer väger tyngre

Kvällens Kalla Fakta handlar om att hjärttransplantationer som nu enbart ska utföras i Lund och Göteborg. Patienten, organ och all utrustning ska alltså fraktas från hemorten till dessa sjukhus och läkare på Karolinska i Solna har reagerat på att det innebär hög risk för patientens liv. Solna är såklart lite sura för de förlorar en stor inkomst och visst är det prestige att jobba på ett sjukhus och utföra de "stora" operationerna, men till viss del har de ju rätt.

En man jag inte uppfattade namnet på, men som pratade för Socialstyrelsen uttalade sig i morse på tv4-nyheterna. "Det finns andra faktorer som väger tyngre" var vad han sa, men vad menade han? Uttryckte han sig bara väldigt klantigt eller menade han verkligen som det lät? att det finns andra faktorer än patientens säkerhet, som väger tyngre?

Säkerheten vid stora operationer har såklart flera aspekter. Det finns klara belägg för att kirurgerna blir skickligare och resultaten bättre och stora ingrepp koncentreras till få sjukhus. Sedan starten för 20 år sedan har Lund genomfört 200 hjärttransplantationer. Det talar ju för att det totalt sett inte blir många per år per sjukhus och speciellt inte om de skulle utföras runt om i landet. Med en eller ett fåtal operationer per år kommer ingen bli direkt duktig.

Såklart finns det idag duktiga thoraxkirurger på Karolinska, men om endast ett fåtal kirurger utför denna operation kommer de såklart bli ännu skickligare. Detta är en debatt som inte bara handlar om hjärttransplantationer. Diskussionerna förekommer inom urologi också, men jag har turen att jobba på ett av de sjukhus som har högsta kompetensen för de "stora" operationerna. För mig (och såklart för de flestaa kirurger) handlar det ju inte om pengar eller prestige utan om att det är kul och ger enormt välbefinnande att vara duktig på att ta hand dessa patienter som behöver så mycket medicinsk vård och omsorg från dag ett till den dagen de skrivs ut.

Jag har såklart missat första delen av programmet, men nu hoppar jag in och får se vad spännande de har att säga.

Image and video hosting by TinyPic

No comments: