Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Obama är inte så poppis länge

Thursday, September 10, 2009

Obama är inte så poppis länge

Om vi fortsätter på temat (som ju faktiskt är mitt levebröd) så är det fruktansvärt spännande att se hur Obama ska ta sig igenom det uppror han skapat med sin nya sjukvårdreform. USA står i princip ensamt i västvärlden om att inte ha allmän sjukvårdsförsäkring. USA, som samtidigt ska vara det mäktigast och mest framstående landet i världen.

Obama har gett sig fan på att det är han som ska se till att landet i ett sjukvårdssystem där alla har rätt till vård... och han har majoriteten emot sig. Inte bara sina vanliga motståndare republikanerna, utan även en stor del av sina egna anhängare i demokraterna. Hans tal i natt i ämnet misslyckades han kopiöst att ändra deras åsikter.

Jag förstår dom. USA har jäkligt bra vård... för de som har försäkring. Du får gå på kontroller årligen, även om du är frisk. Du har en egen doktor och du får komma dit samma dag om du blir sjuk. 47 miljoner människor i USA saknar försäkring (mot 250 miljoner som har) och det är klart att en statlig försäkring skulle ställa till oreda.

Samtidigt i lilla landet Sverige går vi motströms. De privata vårdbolagen går med storvinster, samtidigt som landstingen är i kris. Folk får inte den vård de vill ha eller får vänta i evigheter på den vård de behöver och väljer istället att vända sig till de privata. Många i Sverige i dag är beredda att betala bra med pengar bara de får komma till vården... dvs de som kan och har råd. Även personalen ser fördelar med de privata vårdgivarna. De lockar sjuksköterskor och läkare från den offentliga vården med höga löner, längre semester och bättre försäkringar. I Västra Götaland har 20 av 140 specialistläkare bytt till de privata. Såklart... allt de ovanstående är ju kass hos landstinget. Vad det innebär är ju såklart att den bästa vården kommer finnas i den privata vården... som bara de som har råd kommer få ta del av.

Intressant att se vart allt tar vägen. Ska USA och Sverige byta plats? Kommer Obama få igenom sin reform? Jag tror inte Obamas presidentskap blir långlivat, men då han har i alla fall åstadkommit nåt stort under den korta tid han va det.

No comments: