Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Färre vaccindoser blir nog inget problem

Thursday, September 24, 2009

Färre vaccindoser blir nog inget problem

Det har varit otroligt tyst om svininfluensan senaste veckan. Antagligen för att spridningen inte alls blivit av den kaliber man väntat. Idag rapporteras att Sverige får färre vaccindoser än planerat och att vaccination inte kan börja förens tidigast 12 oktober. Jag tror faktiskt inte detta kommer bli nåt större problem. Rätt eller fel, har många bestämt sig för att helt enkelt skippa sprutan. Jag har ju hela tiden varit skeptisk (dock ej bestämd) och med den låga spridningen har min tvekan inte annat än förstärkts.

Känns lite typiskt av Sverige att skrika om vargen. Vad hände med fågelinfluensan, galna kosjukan osv? Media går ut skriker att alla kommer bli tokiga och dö, men sedan händer inte ett skit. Jag försöker inte förringa allvaret i influensan, men den mediala skräckpropagandan får helt fel effekt, när det sen visar sig vara fel. Vad händer när vargen väl kommer?

Resultatet av den hysteri som varit och lugnet som nu infunnit sig är ju just att folk anser det onödigt att ta vaccinet. Vårdpersonalen ska vaccineras som prio 1... INGEN jag pratat med på sjukhuset är så säker på om de vill ta sprutan... många säger tvär nej. Säga vad man vill, men biverkningarna på vaccin finns där och i dagsläget känns de bra mycket allvarligare än influensan. Vore jag gravid skulle jag utan tvekan be om ett IgG2-prov först för att se om jag har genen de australienska forskarna kopplat till allvarligheten i insjuknandet. Vad detta innebär för spridningen att folk, och fram för allt vårdpersonal, inte vill ta sprutan har vi inte sett ännu. Att vaccinet är sent tror jag just nu i alla fall är bra, för utan en ny pik tror jag doserna som faktiskt kommer inte bara kommer räcka, utan också bli över.

2 comments:

Bo Engwall said...

Massvaccineringsstrategin är av allt att döma inte optimal för folkhälsan. Jag har per e-post kommunicerat med olika ansvariga för massvaccinering mot svininfluensan på främst SMI och Socialstyrelsen och inte fått se något argument som talar mot Ann-Cathrin Engwall :s resonemang och slutsatser. Jag tror dock några har börjat inse och tänka om. Min enkla modell för några olika vaccinationsatrategiers effekt på flockimmuniteten inför en potentiell andra våg med ett förändrat farligare influensavirus finns på

http://hem.passagen.se/fingerpr/loparn/Analyser/story/index.html

Modellen bygger på Ann-Cathrin Engwalls vetenskapligt grundade resonemang som nu i mer detaljerad form finns med som ett appendix. Modellen emotsägs inte av smittskyddsläkaren Staffan Sylvans uttalande i UNT 9 sept.

"På lång sikt är naturligt förvärvad immunitet efter genomgången influensa det bästa skyddet. Ett skydd som bör kompletteras hos riskpatienter med vaccination mot de varianter av influensa som hela tiden dyker upp."

Tvärtom, men modellen och Staffan Sylvans uttalande går inte ihop med Socialstyrelsens och Smittskyddsinstitutets strategi om massvaccinering av alla.

En ny blogg om detta finns på Netdoktor

http://www.netdoktor.se/?_PageId=115761&Tab=Blogs#Blog[115768]

Bo Engwall said...

Min fru Ann-Cathrin Engwall, PhD i molekylär cellbiologi, hittade en forskningsrapport som faktiskt stödjer hennes resonemang.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19703472?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DiscoveryPanel.Pubmed_Discovery_RA&linkpos=1&log$=relatedarticles&logdbfrom=pubmed

Jag citerar :

"Our results indicate that avoiding a second influenza epidemic is plausible given sufficient levels of cross-protection are attained via natural infection during an early (herald) wave of infection or vaccination campaigns prior to a second wave. Furthermore, interventions aimed at mitigating the first pandemic wave may be counterproductive by increasing the chances of a second wave of infection that could potentially be more virulent than the first."


Man talar alltså om att det finns en nytta av att befolkningen har ett naturligt försvar för att motverka ATT en andra våg av influensan uppkommer, vilket iofs är en aspekt som vi inte berör i första hand.

Men man säger dessutom att åtgärder för att begränsa smittspridningen i våg 1 kan vara kontraproduktiva när det gäller effekterna som uppstår i en andra, potentiellt allvarligare influensavåg.
Det är exakt det som Ann-Cathrin har fört fram.

Det är ännu inte för sent för beslutsfattarna att tänka om !