Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Kyrkoval, my ass!

Wednesday, September 16, 2009

Kyrkoval, my ass!

Den 20 september 2009 är det kyrkoval. Genom valet har alla som tillhör Svenska kyrkan möjlighet att vara med och forma framtidens kyrka. Det är medlemmarna som väljer ledamöter till de styrande organen, exempelvis till kyrkomötet och kyrkofullmäktige.

"Forma framtiden kyrka" Hrmf... framtidens kyrka? vad menar dom? menar dom att det ens finns en framtid för kyrkan? jo, det kanske det finns, men den ser väl inte direkt ljus ut? Endast 12% i hela riket brydde sig att rösta 2005. Det är inget annat än slöseri på resurser och pengar att ens ha ett val. Inte ens kvällspressen bryr sig att ens skriva om det.

Jag är av den starka övertygelsen att Svenska kyrkan borde lägga ner. Jag gick ur kyrkan så fort jag kunde. Jag är inte döpt, men jag föddes ju i en tid där man blev bunden till kyrkan vare sig man ville eller inte. Trots det har jag fått mängder med röstblanketter... så de slösar på papper också, miljöbovarna.

Läste en artikel i Örebroaren om att Örebro hade lägst valdeltagande förra kyrkovalet. No shit, Sherlocks. Örebro är ju bland de okristnaste städerna som finns. Mia Bylander, kommunikationsstrateg i Örebro kyrkliga samfällighet (som för det första har en alldeles obegriplig titel) tror att det beror på att många har dubbla medlemskap (i frikyrkor också) och därför stödjer Svenska kyrkans arbete, men engagerar sig inte och väljer därför att inte rösta. "Många har mycket att göra och engagerar sig därför mindre". Till viss del tror jag hon har rätt. Folk har annat för sig och skiter fullständigt i kyrkan, som inte gör ett skit för dom en då. Men att många stödjer kyrkans arbete vet jag inte om jag tror på. Vad ÄR egentligen kyrkans arbete? förutom att sno åt sig pengar av folk genom skatten och på alla möjliga andra snikna sätt? Har vi inte sett tydliga bevis på att länder som inte är styrda av religiösa övertygelser fungerar bättre än de som är det? Vi kommer aldrig gå tillbaka till tider då hokuspokus styr vårt sätt att leva. Vi har det bra mycket bättre nu.

Ungdomar är den stora satsningen detta år. Med reklam på TV och biografer och annonser som denna ska det ske. Tja... kanske om nån är så dum och tror kyrkan faktiskt ska ge dem gratis trådlös uppkoppling mot internet, men mot Gud? nja.

Det är dax att ge upp... Sverige är inte kristet längre. Av de få troende som finns i Sverige i dag är 80% (kanske lite överdrivet) från andra kulturer och inte av Svenska kyrkans tro ändå. Resten är över 90 år och bor i småland. Folk nyttjar kyrkan till bröllop, dop och begravningar. I de allra flesta fall av tradition och inte religion och så kan det väl fortsätta. Kyrkor är fina byggnader och kyrkogårdar fina minnesplatser för våra döda... that's it.

Svenska kyrkan kan ju be om ett högre valdeltagande i år, men är det verkligen så att Gud hör bön? I don't think so.

No comments: