Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Sälj sommarsemestern för 30 000

Tuesday, April 19, 2011

Sälj sommarsemestern för 30 000

Det diskuteras semester hej vilt. Både på jobbet och tidningarna. Idag lämnade jag in min ansökan om 4 veckor i sommar. 4 veckor sammanhängande! Nåt jag inte haft på många långa år. Kommer bli SÅ härligt.

Men att sjuksköterskor och annan vårdpersonal får sommarsemester är inte längre en självklarhet. Landstinget i Halland lockar nu sina syrror med bonus om de jobbar över sommaren och vad jag förstår är det inte det enda landstinget som försöker få sina sköterskor att jobba sommartid. I Halland erbjuds sjuksköterskorna 30 000 kronor i bonus för att jobba tolv veckor i sommar.

Vårdförbundet rasar såklart och menar att man behöver den sammanhängande semestern för att orka. "Redan i dag är arbetsbelastningen ibland så hög att man inte ens har tid att ta sin lagstadgade rast vilket äventyrar patientsäkerheten." säger Ingrid Frisk från Vårdförbundet. Hon säger vidare att vården är dåligt organiserad. och på denna punkt kan jag inte annat än hålla med. Det ska självklart finnas resurser så alla kan ta både sin rast och semester, men som läget ser ut idag är det inte så.

Jag tycker faktiskt inte att de där med bonus är en så dålig idé. Det ger de som vill en möjlighet att tjäna lite extra pengar... även om jag tycker 30 000 är lite för att ställa in hela sommarsemestern. Det ger också möjligheten att inte behöva dra ner så mycket på verksamheten som ju är det andra alternativet. Patienterna försvinner inte för att det är sommar. Vad man istället får är en anhopning av patienter som man måste ta itu med när sommaren är över och här får vi nåt som verkligen kör slut på personalen totalt.

Författaren Johan Norberg tycker helt enkelt att man ska avskaffa rätten att ha semester alls. Han anser också att längden på semestern bör utformas individuellt, vilket för mig låter helt bisarrt. Hur då menar han? Vem ska bestämma det? Det skulle ju bli fullt krig om kollegor med samma titel fick olika semester. I don't get it. Detta skulle ju dessutom bli väldigt intressant när det utmynnar i att tjänstemän kunde ta semester lite som de ville eftersom möjligheten finns, medan vårdpersonal aldrig skulle få nåt eftersom det aldrig skulle anses passande. Och Magnus Kendel håller till viss del med Norberg och säger att tiden för när man förlägger semestern måste vidgas. Hmm, jo visst, men hur skulle det gå till då i praktiken? Varenda kotte  på sjukhuset behövs året om. Det finns inte en vårdinrättning att finna som går överbemannade. När som på året semestern förläggs skulle den skapa samma problem med brist på personal. Chansen att få in vikarier skulle inte finnas alls eftersom vikarier till stor del utgörs av folj under utbildning som endast är tillgängliga på sommaren. Dessutom skulle tillgången på vårdpersonal minska ännu mer. Vem sjutton skulle vilja läsa till sköterska om det innebar att du kanske aldrig får semester på sommaren? Yrket har redan ganska kassa arbetsvillkor både vad gäller löner och arbetstider och att förlora rätten till sommarsemester skulle knappast göra det mer attraktivt.

Ju mer jag tänker på det desto bättre låter det med bonus.

Vad jag inte för mitt liv kan begripa är varför man inte skapar jourer för sköterskor liksom läkarna har. När vikarier inte finns att finna skulle beredskapsjourer eller kanske till och med schemalagda jourer kunna vara ett alternativ som jag tror många skulle acceptera. Hellre har jour då och då än att gå kort och krypa på knäna. Arbetstidslagen fungerar inte inom vården ändå. Visst det skulle även innebära jourkomp för sköterskor, men denna skulle kunna tas ut när verksamheten tillåter.

Image and video hosting by TinyPic

No comments: