Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: News Potpourri

Thursday, April 14, 2011

News Potpourri

Kändes nästan lite märkligt att vara tillbaka på vanliga jobbet idag. Kändes ju som måndag och jag fick tänka pm flera gånger när jag skulle boka in patienter. Jag började dagen med att föreläsa för sekreterarna om katetrar. De sitter ju och skriver om katetrar dagarna i ända och man tar liksom för givet att de vet vad vi vet, men hur ska de kunna det när de sitter där vid ett tangentbord?


Jaha, vad skriver skvallerpressen då?

Gratismusik med begränsningar
Spotify inför begränsningar för gratislyssnandet. Förändringarna innebär följande:
  • Varje spår får endast spelas totalt fem gånger.
  • Den totala lyssningstiden kommer att inskränkas till 10 timmar per månad, vilket motsvarar cirka 200 låter.
Vad är det för fjanterier? Dax att bojkotta känns det som.

Muta för organ
Det råder brist på legala organdonatorer varpå forskare från Linköpings universitet har undersökt vad man skulle kunna göra åt det. De har kommit fram till att landstingen ska betala anhöriga 30 000–40 000 kronor för begravningen i utbyte mot att de anhöriga säger ja till organdonationer från avlidna. Med andra ord muta dom. Transplantationsläkarna håller inte med forskarna om att det är en bra idé då det faktiskt strider mot både lagar och riktlinjer som förbjuder all handel med organ och vävnader. Jag tror faktiskt att den stora insatsen bör läggs på information till anhöriga istället. Ge läkarna tid att informera den anhöriga om hur det går till när man tar organen och vad de kan hjälpa till med så skulle nog betydligt fler anhöriga säga ja. Att sitta med ett formulär och bocka i en ruta när en anhörig just somnat in är nog inte rätt sätt. Och muta tror jag definitivt inte är utvägen. Jag är för att skänka fungerande organ vid dödsfall, men om nån erbjöd mig pengar för min mammas lever skulle jag slå dom på käften.

Dödliga beslut
Sjukvårdsrådgivningen och 112 är nog de sista ställena i världen jag skulle vilja jobba på. Vilket otroligt ansvar och vilka otroligt svåra beslut. Även om det finns skriftliga manualer måste ju varje fall bedömas individuellt. Sjuksköterskan som inte skickade hjälp till Emil Linell gjorde tydligt fel, men jag kan tänka mig massor med situationer som inte är så uppenbart allvarliga som denna.

Även polisen har felat gällande Jimmy Kallunki, som sattes i fyllecell efter att ha fått hyperglykemi. Polisen som kände igen honom som missbrukare ansåg honom påverkad, vilket i sig inte är så konstigt eftersom han var känd sedan tidigare, men Jimmy var... i alla fall enligt pressen... okontaktbar och vare sig det var av blodsockerkoma eller droger borde han förts till sjukhus.

Men sen är det ju också så att bägge dessa fall antagligen inte är så enkla och tydliga som de beskrivs i tidningen. Jimmy kanske betedde sig exakt som han gjort de tidigare gångerna han verkligen varit påverkad och kanske var han inte helt okontaktbar hela tiden. Emils SOS-samtal kanske är supertydligt när man har facit i handen, men flera andra kanske agerat likadant innan man visste. Även med manual är det en tolkningsfråga och visste man alltid precis vad man behövde göra i vården skulle det vara bland det simplaste som fanns. Ni skulle bara veta hur många gånger jag varit tacksam att jag faktiskt "bara" är sjuksköterska och kan överlämna de tunga och svåra besluten till läkaren. Man ska komma ihåg att varken poliser eller sjukvårdspersonal har svar på allt och alltid tar rätt väg bara för att de har en legitimation... vägen är ofta inte utstakad i förväg.

Sötningsmedel är skiiiitfarligt
Sukralos bryts ner dåligt i naturen och Aspartam kan orsaka cancer. Det har vi hört ett tag nu, men nu vill Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet. stärka de påståendena genom att säga att "en del absorberar sukralos som finns i Coca-Cola Light och det kan möjligen lagras i hjärnan, levern eller fettvävnader för all framtid". Men meningarna är fortfarande delade och vad jag förstår har Charlotte inga vetenskapliga belägg utan uttrycker bara en åsikt, vilket inte gör artikeln i Expressen till annat än skrämselpropaganda. Enligt Gunnar Ilbäck, professor vid toxikologiska enheten vid livsmedelsverke, bryts inte vissa sötningsmedel ner men det går också rakt igenom kroppen. Inget lagras och ansamlas alltså.

Påskvärme

Vi avslutar med den härligaste nyheten på länge. I helgen kommer våren tillbaka och det kan bli hela 20 grader i påsk! LOVELY!!!

Image and video hosting by TinyPic

5 comments:

Khelben said...

Tippar på att du kanske skulle gilla Songbird istället för Spotify: http://sv.wikipedia.org/wiki/Songbird

Det är bra! Ej fritt från reklam det heller, men det är rätt OK beroende på vilken kanal man väljer.

Jag är lite allergisk mot Spotify...

Anonymous said...

Jag stör mig lite på att du tror att sekreterare inte vet nåt om katetrar bara för att de sitter vid ett tangentbord ...

Hannastacia said...
This comment has been removed by the author.
Hannastacia said...

Khelben: Tack för länken. Har den lika stort utbud?

Anonymous; läs om, läs rätt. Så skrev jag inte. "...man tar liksom för givet att de vet vad vi vet". Klart de kan massor, men det är inte självklart. I detta fall var det dessutom efterfrågat.

Khelben said...

Jag vet inte, du får kolla! :)