Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Per-Anders Pettersson från Nås - vän eller fiende?

Thursday, November 05, 2009

Per-Anders Pettersson från Nås - vän eller fiende?

Nu har jag funderat på detta sen jag läste artikeln för första gången i morse. Den om Per-Anders som fick ett års fängelse efter att ha slagit en domkraft i huvudet på en man som höll på att överfalla en kvinna. Detta 3,5 år efter det inträffade. Kvinnan, Gärd 69år, är såklart tacksam.

Jag har en kompis som råkade ut för ungefär samma sak. Han slog ner en kille som höll på att misshandla sin tjej. Ett år i fängelse där med. Medan killen om slog tjejen gick fri (eftersom tjejen i efterhand nekade att hon blivit slagen). Otacksamme jäkel.

Jag anser att det finns två sidor till detta. Per-Anders och min kompis hade både goda intentioner (får man väl anta), men i stundens hetta kanske de bägge tog till lite mer våld en vad som verkligen behövts för att hejda situationen. Jag, som är livrädd för allt vad våld heter, kan inte förstå hur man ens vågar. Huja, tänk vad som skulle kunna hända om man inte lyckas övermanna gärningsmannen. Vågar knappt tänka på't.

Det måste självklart finnas en lag för att förhindra övervåld även i dessa situationer... annars skulle det nog vara alltför lätt att hävda nödvärn och många skulle nog tyvärr utnyttja det i situationer där de ser en chans att komma undan med brott. Dessutom ska inte allmänheten ge sig ut och leka poliser. Det finns utbildat folk till detta, som även om det inte alltid gör det bästa av jobb, faktiskt är tränade och därmed är faktiskt också risken mindre att nåt går riktigt fel.

Men det är klart Per-Anders är en hjälte. Hade han inte varit där och slagit dåren i huvudet vet ingen vad som kan ha hänt Gärd. Kanske hade hon inte levt idag. Lagen om övervåld bör antagligen ses över, liksom många andra konstiga lagar vi har... Det kan väl knappast göra någon gott att sätta denna man i finkan.

1 comment:

Anders said...

Håller definitivt med dig. Lag emot övervåld måste finnas, men just det att två begågna brott vid samma tidpunkt av personer med ungeför samma fysik, ger så olika straff trots att båda(i detta fallet) är misshandlar, är helt fel.

I din väns fall, är det beklagansvärt att kvinnan drog tillbaka anmälan, men å andra sidan, tycker man din väns vittnesmål borde räcka för att dömma gärningmannen, oavsett om kvinnan återtar anmälan eller ej

// Anders

PS. Mer om mina tankar kring detta fallet finsn att läsa i bloggen DS.