Så mycket som 10-20 % av vuxna människor lider av höst- och vintertrötthet under de mörka månaderna på året. Det är såklart bristen på dagsljus som är orsaken. 2-3% av dessa människor blir så påverkade att de utvecklar depression. Tiden innan snön faller och det vita lyser upp är som värst... d.v.s nu. Även kyla har effekt på åkomman. Ju kallare, desto värre. I medelhavsländerna vet man inte ens vad fenomenet vintertrötthet är!
Symtomen på mörkerdepression är ett ökat behov av sömn, en extrem trötthet, svårigheter att vakna på morgonen, stressbesvär, irritation, förändringar i aptiten med t ex ett ökat sug efter godsaker, viktförändringar, koncentrationsproblem, nedstämdhet och en påtagligt minskad arbetseffektivitet.
Den fysiologiska orsaken till att detta är helt och hållet hormonell och vad som sker är att med minskad mängd dagsljus minskar tallkottkörteln produktionen av kortisol, som håller en vaken, och serotonin, som reglerar humöret. Serotoninproduktionen ställs om och i stället bildas mer melatonin, som är hormonet som gör dig sömnig. Istället för att melatoninproduktionen avtar klockan 2 på natten, fortsätter den i topp i ytterligare några timmar, vilket gör dig sömnig längre.
För att undvika vintertrötthet och depression rekommenderar alla att man ska vara ute så mycket som möjligt i dagljuset och helst innan klockan 12 på dagen då effekten är som bäst, men hur sjutton ska det då gå till? Jag går till jobbet när det är mörkt och jag går hem från jobbet när det är mörkt. Det är alltså en omöjlighet att ta del av de ljusa timmarna på dygnet. Alternativet till dagljus ska vara att skaffa en ljusterapilampa. En vanlig lampa duger inte eftersom den bara ger ifrån sig 200-500 lux och vad vi behöver är så mycket som minst 10 000 lux (som också det är en droppe i havet mot solens 100 000 lux). Säkert svindyrt tänkte jag, men det går att finna för under 2000 kronor, vilket jag ändå anser ganska överkomligt. Men sen läste jag instruktionerna om hur ljusterapin ska gå till.
Det finns olika program och rekommendationer, men all ljusterapi ska ske innan klockan 12 på dagen under ½ timma - 1½ timma. Ljusterpi efter klockan 16 är inte att rekommendera eftersom det då kan inverka på den melatoninproduktion vi faktiskt vill ha kvar för att somna på kvällen. Jaha, och på vilket sätt skulle detta då vara enklare än att gå ut i ljuset? Har man ett stilla sittande jobb kanske man kan ha lampan stå på skrivbordet, men jag kan knappast ha den med mig när jag går runt till patienterna va? Dock skulle jag kunna tänka mig en Dr Light (se bild) som även har gryningsimulator. Jag har ju knappast några problem att stiga upp på morgonen, men det sägs ju att uppvaknandet med en sådan ska minska stress och dylikt eftersom uppvaknandet blir mer naturligt.
Nä, det är bara att inse att vintertröttheten är ett obotligt faktum för vanliga arbetande svenskar. Någon sol tycks det inte bli av idag, men ut ska jag och ta vara på det lilla ljus som tränger igenom den tjocka, gråa himlen.
No comments:
Post a Comment