Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Pungvred

Monday, November 23, 2009

Pungvred

Ursäkta om jag är lite skämtsam här, men pungvred har jag aldrig hört talas om... benämningen alltså. Låter roligt, men det kan jag lova er att det inte är. Och benämningen är väl inte helt sanningsenlig heller för det är inte pungen som vrids, utan testikeln och det orsakar i sin tur att blodflödet stryps. Vi kallar det testistorsion.


Akut insättande smärta i pungen eller nedre delen av buken, scrotal svullnad och rodnad samt illamående och kräkningar är ALLTID testistorsion tills motsatsen är bevisad. Det är basal kunskap inom akutmedicin och ska ALLTID utredas med ultraljud. Att man inte gjorde det på akutmottagningen på Östersunds sjukhus i fallet Sam, 16 år från är ren felbehandling. Sam förlorade testikeln eftersom den fick vara utan blodcirkulation så pass länge att den inte gick att rädda. Familjen har anmält till HSAN som gav läkarna en varning.

Image and video hosting by TinyPic

No comments: