Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Okontrollerbar ondska

Saturday, November 21, 2009

Okontrollerbar ondska

Lena Leissner, Sömnspecialist på Neurologen i Örebro och som jag nämnt förr i inlägg som handlat om sömn berätta för oss på en föreläsning om en ovanlig sömnstörning där personerna lever ut sina drömmar. Nu minns jag inte exakt, men det var nåt i klass med att människor har nån funktion.. nåt ämne i kroppen, som gör att muskler blir som förlamade under drömstadiet, så att man INTE kan leva ut sin drömmar. Detta till skillnad från djur som man ofta ser "springa" och röra sig i sömnen. Är denna funktion störd, kan det vara förenat med livsfara både för en själv och de runt omkring.

Lena berättade en fascinerande historia om denna störning, där två män hamnade i finkan samtidigt och hävdade att de inte utfört de hemska brott de stod anklagade för. Bägge verkade otroligt övertygade, trots att det inte fanns någon tvivel om saken. Den ena mannen hade en morgon vaknat bredvid sin styckade hustru med en blodig yxa stående bredvid sängen. Han var själv täckt i blod, men hade inget minne av vad som hänt. Den andra mannen hade i natten sågat ner ett träd som han och grannen bråkat om och sedan passat på att såga sönder grannen också.

Fängelsets personal upptäckte likheter i de två männens berättelser. Båda förstod att de gjort dåden, men hade inget minne av det och båda hade själva vaknat upp på morgonen och själva anmält brottet, utan att försöka röja undan några bevis. Vid undersökningar visade det sig att bägge saknade det ämnet i kroppen som paralyserade musklerna under drömstadiet och man fann att detta var enda alternativet till vad som hade hänt var att det skett i sömnen. Hur det gick för männen minns jag inte.

Anledningar att jag skriver om detta är att en brittisk man nu friats efter att ha stypt sin hustru, då han hävdar att han lider av denna sömnstörning och mördat sin fru för att han drömt att hon var en av ungdomarna som väsnats. Det låter ju helt otroligt, men är alltså inte omöjligt. Skillnaden jag reagerade på jämfört med de män Lena berättat om är det att denna man tycks minnas dådet, medan de andra inte hade en aning. Men så är det väl även med drömmar generellt. Efter vissa nätter minns man massor och vissa inget alls.

Image and video hosting by TinyPic

No comments: