Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Fear of the Dark

Wednesday, November 18, 2009

Fear of the Dark

Det ska bli mörkare på natten med den nya intelligenta belysningen. Som om det inte vore mörkt nog för alla idioter och våldtäktsmän att härja runt i. Jag förstår syftet... belysning är dyrt så fine, men jag hoppas de tänker på att frekvensen våld ökar med mörkret och att de inte tar bort ljuset där det behövs... ex på helger när folk ska hem från krogen och dylikt.

Att mörkret orsakar depressioner har vi ju klarlagt i tidigare inlägg, men Björn Liedén, pensionerad allmänläkare, går så långt som att klassa det som lika skadligt som rökning. Han kopplar bristen till solljus och därmed även bristen på Vitamin D till cancer och hjärtsjukdomar. Jag tror han kan ha rätt.

På tal om mörker och depressioner har Kålmårdens vårdcentral genom att granska 150 patientjournaler konstaterat att män inte blir sjukskrivna i samma utsträckning som kvinnor för depression och smärta. Nu jobbar vårdcentralen mot att göra en mer likvärdig bedömning, men jag är inte så säker på att det kommer ändra statistiken. Det är ytterst sällan man , när det gäller åkommor som depressioner och värk, sjukskriver någon mot sin vilja. Utrycker man inte att det är ett så stort problem att man känner att man behöver vara sjukskriven är det ju svårt att bedöma det eftersom det inte finns några bra mätmetoder att ta hjälp av. Män uttrycker inte känslor (vilket ju depression är förknippat med och även värk) på samma sätt som kvinnor och vill inte visa sig svaga, varvid jag misstänker de många gånger inte blir bedömda att ha så djup depression eller så ont som de kanske verkligen har.

På tal om psykisk ohälsa har avdelning M86 vid Karolinska sjukhuset i Huddinge, använts sig av smiskterapi vid sina morgonsamlingar, där det bland annat ingick att slå sig själv på rumpen. Detta gillades såklart inte av före detta Hans Scheike-sektmedlemmen Pia. Jag tycker övningarna i sig låter helt vansinniga och upplägget inte helt olikt sådant som förekommer i just sekter. Undrar just om det finns nån vetenskaplig grund i att detta skulle vara effektivt. I Yasuragi är det väldigt vanlig påpekar sjuksköterskan Rut Janzon Ene som är den som ligger bakom övningarna. Jaha, och vad sjutton är Yasuragi?

Image and video hosting by TinyPic

2 comments:

Ess said...

Läs artikeln om "smiskterapin" igen. Det har inte handlat om smisk utan om taktil terapi, en behandlingsform som har visat på väldigt fina resultat i vetenskapliga undersökningar. Genom beröring får man igång signalsubstanserna i kroppen, precis som man kan få en bra känsla av att bli masserad eller berörd av någon annan. Aftonbladet har lite nyhetstorka, då överdriver de hej vilt.

Hannastacia said...

Jag vet att de överdriver, and so do I, dock vet jag att taktilterpai handlar om lättare beröringar och för mig låter detta som nåt annat.