Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Den liturgiska färgen är vit

Sunday, November 29, 2009

Den liturgiska färgen är vit

Liturgisk vad?

Liturgisk färg är ett sätt att i kyrkan markera olika stämningslägen för olika firningsdagar och tar sig uttryck i de färger som kyrkotextilierna och altardekorationer har under de olika perioderna av kyrkoåret. Färgvalet är en väsentlig del av kyrkans liturgi.

Och vitt då?

Vitt är glädjens, renhetens och festens färg och används förutom vid alla större högtider enligt nedan även vid dop och vigsel. Vitt används även allt oftare vid begravning

Första advent?

Första söndagen i advent är kyrkoårets första dag. Efter festen i samband med Jesu intåg i Jerusalem vidtar advent ("julfastan") som en förberedelse inför jul.

Den infaller fjärde söndagen före Juldagen, det vill säga den söndag som infaller 27 november-3 december.

Temat för dagens bibeltexter enligt evangelieboken är Ett nådens år, och en välkänd text är de texter ur evangelierna som berättar om hur folket väntade att Messias skulle komma ridande på en häst, men att Jesus red in i Jerusalem på en åsna.

Undrar hur många i detta land som vet ovanstående. Ytterst få är min gissning. Själv hade jag ingen aning förutom just att man räknar ner till jul och att det hade nåt med Jesus att göra.

Men nu skiter vi i det och äter lite ny bakade pepparkakor istället... (I wish).

Image and video hosting by TinyPic

No comments: