Idag ska man göra 30 hjärtkompressioner och 2 inblåsningar vid hjärt-och lungräddning. Under den i sammanhanget korta tid jag jobbat inom vården har detta ändrats flertalet gånger. Nu kommer nya studier som säger att man ska skippa inblåsningarna helt!
Det är Katarina Bohm, sjuksköterska och en av de ansvariga för studien och hennes team vid Södersjukhuset i Stockholm, som nu presenterar en färsk studie i Dagens Medicin. bara kompressioner ska alltså fungera minst lika bra.
Av de 1 276 patienter som ingick i studien levde efter 30 dagar 8,7 procent av patienterna som bara fått kompressioner jämfört med 7,0 procent i gruppen som fått konventionell hjärt-lungräddning. Skillnaden var inte statistiskt signifikant.
Jag tycker detta låter bra konstigt. Visst pumpar man med enbart kompressioner runt blodet, men vad gör det för nytta om blodet är utan syre? Det finns ingen förklaring i artikeln till hur detta kan vara lika effektivt. Menar de att syret kommer in i blodet ändå, eller menar de att kroppen klarar sig utan syret så länge som det tar för ambulans att komma till platsen. Jag tycker det är lustigt att inte denna information finns med, eftersom vi när det gäller akutvården hela tiden blir matade med informationen om att fria luftvägar och syresättning är bland det viktigaste för att undvika hjärnskador.
För bra länge sedan nu kom de halvautomatiska defibrillatorerna. De finns på alla sjukhusets avdelningar och mottagningar och är så enkla att använda att vilket spån som helst skulle klara av det. Att inte de finns på varenda arbetsplats och offentlig plats är obegripligt. Här har vi det som räddar liven. Hjärt- och lungräddning får inte igång några hjärtan... de håller dem bara i gång mekaniskt medan man väntar.
Att skippa inblåsningarna skulle ju göra räddningsförsöket betydligt mycket enklare och smidigare eftersom det dels är svårt att få till inblåsningarna korrekt och dels är lite äckligt med tanke på smittspridning och dylikt i situationer när man inte har tillgång till andningsmask. Katarina tror att rutinerna kan komma att ändras under 2010 då nya internationella riktlinjer för hjärt-lungräddning ska publiceras. Ja, vi får väl se.
1 comment:
Tanken med enbart kompressioner är inte ny, utan finns med i de senaste riktlinjerna från erc - om det inte går att blåsa in.
Man tänker sig att det finns oanvänt syre runt om i kroppen, tex i muskelmassorna och kan man bara få cirkulation på blodet så kommer det syret snart att nå hjärnan.
I usa där man har "lite" större problem med detta än här hemma i sverige så har man helt skippat alla kontroller och inblåsningar. Om någon trillar ihop tex på arbetsplatsen så uppmanas man att larma och sedan trycka hårt och fort mitt på bröskorgen.
Det jag undrar över i den här studien är vad resultatet hade blivit om hjälparen som larmade in hade haft kunskap och färdighet i hlr innan det hände...
Post a Comment