Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Varannan fet!

Thursday, November 26, 2009

Varannan fet!

Varannan svensk är överviktig eller fet. Det är ju skrämmande många. Dock rapporteras på Läkarstämman som pågår i detta nu, att fetma och övervikt inte ökar... för första gången på 70 år! Äntligen tycks alltså folk fatta att det är farligt att vara fet...

Att prata om fetma och övervikt är otroligt känsligt. Titt som tätt rapporteras det om folk som känner sig kränka eftersom de blivit tillsagda att gå ner i vikt för att bli kvitt sina hälsoproblem eller förebygga kommande sådana. Vad skulle nån vinna på att säga det i kränkande syfte? Framförallt, vad skulle doktorer vinna på det? för många gånger är det hos doktorn dessa personer känner sig utsatta. Det ÄR ett faktum och doktorn kanske faktiskt menar väl och är ärlig.

Nu tycks det dock som allt jäkla tjat, med dieter hit och dit, kostvanor och träningsprogram, gått hem. Den största anledningen till detta tror jag är att man fokuserar mer på att äta rätt och röra sig istället för att köra meningslösa Nutrilettdieter som ingen orkar med i längden och med vilka du går upp lika mycket eller mer efter avslutat diet.


Sund kost och motion är grundstenarna till att må bra och till att hålla sig frisk. Så mycket kan vi ju konstatera. Jag är riktigt bra på motionsdelen. Kosten däremot är det väl lite si och så med. Det blir alldeles för lite mat (den jag äter är dock bra) och för mycket yoghurt och mackor.

Min kronologiska ålder är 30 år, min kroppsammansättning är den av en 14 åring (enligt hälsoprofilen jag gjorde i somras). Efter att ha läst artikeln om den isländsk-danska näringsterapeuten och sjuksköterskan Thorbjörg Hafsteinsdottir, beslöt jag mig att även ta reda på min biologiska ålder och efter oändligt många frågor blev mitt resultat:

Minus 11 år eller mer:
Din hälsa är sannolikt optimal, och utsikterna att den förblir så är mycket goda. Du gör bra val och är rädd om dig själv. Fortsätt med det!

I rule... det är bara att vi konstaterar det med medan vi ändå håller på. Nårrå, men visst känns det peppande att få lite svart på vitt att man lever ganska bra ändå. Självklart kan man inte förlita sig på detta test, men ett litet pek om vart man befinner sig ger det ju.

Try it folks - gör testet här!

Image and video hosting by TinyPic

3 comments:

Eva said...

Jag äter numera oxå bra igen (efter ett uppehåll med massa kakor och choklad :P), men jag fattar inte hur jag ska hinna motionera?? Jag lyckas klämma in gymmet 2 ggr i veckan, men någon vardagsmotion är det inte tal om. Åker buss/vagn från och till jobbet/skolan, och då har jag tunga väskor med datorn och träningskläder att bära på, så man hoppar gärna inte av några hållplatser innan och går. Har du nåt bra tips??

Hannastacia said...

Köp en rygga... som tar både dator och kläder. Jag kör alltid rygga till jobbet... då kan jag ta en långpromme om jag vill direkt efter, utan att ha nåt att släpa på. Det blir otroligt mycket lättare att gå med fria armar och händer. Dessutom får du mer motion på kortare tid om du bär på nåt tungt ju.

Eva said...

Ja, nu beger jag mig ut på Tradera och letar rygga!