Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Könsroller är ju bra!

Tuesday, June 23, 2009

Könsroller är ju bra!

Igår läste jag en rolig krönika av Daniel Perniklinski. Han var upprörd. Anledningen var nån slags kokbok som fått namnet "Kokbok för tjejer". Å, så fel det var med en bok som hade gulliga recept tryckta i rosa. Hans poäng var nåt om könsroller och hur man styr barn till dessa.

Jag kan inte riktigt se vad som är felet med denna kokbok. Är det så farligt att killar och tjejer är olika? Ska vi inte vara glada för detta? Jag minns såklart inte vart jag hört detta, förutom att det var under sjuksköterskeutbildningen, men studier gjorda på barn som växt upp under exakt samma premisser, visar trots detta en skillnad mellan könen. Visst är mycket av socialisering och inte gener, men det finns ändå där.

Hade boken hetat "Snickerisnickera för tjejer" tror jag inte han hade reagerat lika starkt. Då hade nog boken varit bättre. Konstigt nog verkar allt detta jämställdhets-tjafs och likhet-mellan-könen-tjöt utvecklats till att KVINNOR KAN ALLT, men ska absolut inte gör sånt som anses tjejigt, för om kvinnan är den som lagar mat hemma är det förtryck i förhållandet. "Mansgörat" är tufft och "kvinnorgörat" skräp. Jag tror många kvinnor är evigt tacksamma om mannen är den som lagar läckan i badrummet, men om mannen inte dammsuger då jävlar.

Pratar vi lika lön för lika jobb och den biten är jag helt på, men vi ska väl för fasen inte försöka ta bort könsrollerna och bli nån slags hemafroditer hela högen där det enda som skiljer oss är utseendet. Vet inte vad ni tycker, men jag skulle tycka det va fruktansvärt trisst.

1 comment:

Anonymous said...

nu va det ju sjukt länge sen du skrev det här inlägget men måste ju säga att du e helt rätt ute. Aftonbladet-reportern e ju enbart ute efter att tillfredställa sina kvinnliga läsare (även om jag tror att han sköt sig själv i foten i det här fallet), han jobbar ju trots allt på Wendela-avdelningen...