Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Varför mår tjejerna dåligt?

Sunday, March 07, 2010

Varför mår tjejerna dåligt?

Unga tjejer mår sämre än nånsin enligt Aftonbladets Wendela.

  • Försäljningen av antidepressiva medel till 15–19-åringar fördubblades från 1999–2003.
  • Antalet unga kvinnor som använder receptfria smärtstillande läkemedel var 57 procent jämfört med 34 procent av männen.
  • 10 procent av alla kvinnor drabbas någon gång av en ätstörning.
  • Över hälften av alla 15-åriga tjejer känner sig nere minst en gång i veckan.
  • 80 procent av alla kontakter med Bris tas av flickor och unga kvinnor.
  • Vart femte samtal till Bris handlar om psykisk ohälsa.
Why? Ok, utan att ha nåt som backar upp min kommande påståenden tänkte jag ge mig på ett försök till förklaring.

Tyvärr ligger det lite trend i att må dåligt. Jag menar inte att de som mår dåligt inte gör det, men jag tror att grupptryck kan ligga bakom utan att de själva är medvetna om det. Det var inte allt för länge sedan varenda jäkel i min ålder (då) käkade antidepressiva och hade panikångest. Alla dessa människor pratade om det öppet och som om det skulle innebära nån slags pondus att lida av panikångest och käka piller. Alla är nere ibland och alla känner ångest nån gång då och då. Skillnaden ligger mycket i hur man hanterar det. Om man första gången man får en ångestattack springer iväg och får piller utskrivna eftersom polaren käkar dem, ser man såklart detta som den stora och enda lösningen och man fortsätter behandla problemet på detta sätt. Ett alternativ skulle ju vara att bearbeta det som ger en ångest, men det är såklart inte lika enkelt.

En annan förklaring tror jag är att kraven på att blir vuxen och "duktig" kommer tidigare. Nu ska du vara vuxen samtidigt som du ska vara ung och kombinationen är för många alldeles för tuff. Du ska skaffa dig en bra utbildning som ger dig ett jobb där du senare kan tjäna stora pengar. Du ska gärna vara entreprenör tidigt. Ett designerföretag kanske... detta samtidigt som du ska klara din skolgång. Du ska också, samtidigt som du ska agera och vara vuxen, se snygg och ung ut. Kraven avlöser inte längre varandra. Istället har listan på saker du ska uppnå vuxit sig enorm. Snygg, smal, endast klä dig i dyra märkeskläder, vara framgångsrik, tidigt ekonomiskt oberoende, tidigt ha en plan för ditt vuxna liv, göra karriär, skaffa barn och hus o.s.v. Förbi är tiden då du kunde välja antingen eller. Förbi är tiden då du var barn tills du blev vuxen. Du ska ha allt och du ska ha det nu!

Och vet ni vad jag tror är en stor bov till alla dessa krav? (förutom rådande ekonomi i världen och hur arbetsmarknaden ser and so on). Internet... och fram för allt bloggvärlden. Först kom Blondinbella. 2008 spenderade hon 91 000 kronor på fika och hon tar ut en årslön på en halv miljon endast från sin blogg. Bella är otroligt duktig. Hon läser juridik och hon är politiskt engagerad i MUF. Samtidigt har hon tid att ha stenkoll på de senaste trenderna, både inom kläder och leverne. Hon har blivit ett varumärken, med vilket hon kan sälja vad som helst.

Efter Blondinbella kom Kissie och petade Bella från tronen. Kissie är Bellas raka motsats. Kissies framgång bygger snarare på att man ska vara så tuff och bitchig som möjligt. Hon startade tidigt krig mot den duktiga Bella och förkastade hennes liv totalt. Kissie kör på det gamla konceptet att du blir framgångsrik genom att förstora läpparna och brösten till det abnorma. Sen kom de en efter en... Kenza, Foki, Tyra o.s.v. Alla med lite olika föreställningar om livet, men ändock samma. Vad som gör dem så framgångsrika, oavsett hur de lever, är att de lever gott och de berättar högt och ljudligt om hur bra de har det och hur duktiga det är i sina bloggar. Tjejerna läser detta och vill vara som dom. De vill också kunna spendera 23 000 på en handväska. Det är då man har lyckats med livet.

Nu är det ju såklart så att dessa bloggerskors liv är ouppnåeligt för de allra flesta. De allra flesta kommer aldrig kunna köpa en Chanelväska för 23 000 kronor. Men banne mig om de inte försökt.

För ett tag sen såg jag ett program om unga tjejer i USA. Vad som gör en tjej framgångsrik där är antalet avsugningar hon utfört på skolans manliga klientel. Dessa tjejer var nyss fyllda tonåringar, men ingen såg det som konstigt. Detta var bara nånting man gjorde. De som inte gjorde det... ja, det var inte värda mycket. Att suga av killar på löpande band inne på skolans toaletter var nåt man bara gjorde... det var varken konstigt eller lössläppt. Det gav ju status. Ju fler killar man haft desto högre status hade du.

Jag tycker dock inte vi ska glömma de unga killarna här. Jag tror det finns ett helt gäng där med som inte mår helt bra. Se bara vad som sker över landet vad gäller våldtäkter och mord. Förövarna blir bara yngre och yngre och detta måste ju bero på nånting. Dock tror jag överlag att killarna fortfarande kommer undan mer med att vara slackers. För de flesta räcker det med att skaffa sig en tjej som uppfyller så många av ovanstående krav som möjligt. Då är de med på banan.

Kraven på de vuxna har också ökat och självklart påverkar det de unga. När mamma och pappa har det stressigt och aldrig riktigt har tid över, vill inte den unga pracka på dem mer problem utan vänder sina bekymmer inåt istället... och när det blir för mycket rinner det över. Oro och ångest blir symptomen.

Nä, jag vet inte. Jag har inget som backar upp min ovanstående påståenden... jag har bara suttit här och skrivit rakt ut (eller vad man säger) och kanske är jag helt ute och cyklar. Hur som helst är det fruktansvärt att så många unga människor inte mår bra och jag tycker detta är något vårt land bör jobba med. Alla vet ju också att brottslingar i form av mördare och våldtäktsmän i hög grad kommer från psykiskt trasiga bakgrunder. Så fixar man det ena kanske man dessutom får det andra på köpet?

Image and video hosting by TinyPic

No comments: