Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Sneakers

Wednesday, March 31, 2010

Sneakers

Det sägs att en kvinna aldrig kan ha för många par skor. Jag är helt beredd att hålla med om detta, men då uttrycket ofta används när man pratar om just tjejskor, d.v.s pumps, stövlar och dylikt, skulle jag vilja tillägga att detta även gäller sneakers.

Lite sneakershistoria:

1800-tal
Den första skon med gummisula, plimsolls, skapades.

1917
Keds är den första massproducerade gympaskon. Converse släpper den första basketdojan, All Star.

1931
Adidas tillverkar den första tennisskon.

1950
Sneakers blir väldigt poppis bland rebelliska tonåringar.

1968
Nike kommer ut på marknaden, döpta efter den grekiska gudinnan för seger.

1974
Nike släpper den första gympaskon med våffelsula, som kom till efter att Bill Bowerman hällt gummi i sin frus våffeljärn.

1970-2000
Häremellan sker potroligt mycket inom sneakersteknologi som jag inte orkar rabbla upp.

2003
Nike förvärvar Converse (vilket enligt mig tillsammans utgör allt vad som behövs inom sneakersvärlden).

2003 - 2010
And the story continues. Senaste nytt som bör uppmärksammas är Nike Air+ Diamond-Flex. Teknologin som gör sulan böjlig i alla riktningar.


Min egen skokollektion består idag av nio par (och här räknar jag då inte med mina Vagabond basketdojor). På bilden ser ni åtta av dom, då ett par är i Värnamo. Samlingen består av fem par Nike, att par Asics, ett par Adidas och ett par Salomon. Gissa vilket märke som är favoriten?

Ett stort problem vad gäller sneakers som är avsedda för träning är utseendet. Löpasdojor ska tydligen ha så gräsliga färger som möjligt. Mina Nike Zoom Quick Sister (fitnessko) är ganska snygg i grått och lila och jag har hittills lyckats undvika neongult (som tydligen är mycket poppis på löparskor). Tack och lov börjar tillverkarna fatta att även löparskor kan ha diskreta och snygga färger.

Nästa gympadoja på inköpslistan är en Adidas med ClimaCool. Teknologin samlar in och byter ut luften i skon genom aerodynamiska luftkanaler som håller foten sval under träning. En dröm vore att få tag på dessa, men då de är från 2002 och Limited Edition antar jag att det inte är så lätt (eller för den delen billigt).


Image and video hosting by TinyPic

No comments: