Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Låt kidsen käka godis på Halloween

Saturday, October 31, 2009

Låt kidsen käka godis på Halloween

Med titeln: Föräldrar gör sina barn feta av godis, debatterar André Persson och Thomas Hedlund på Newsmill, om svenskarnas överkonsumtion av godis och läsk.

Vi svenskar drar i oss 17 kilo godis per person och år, vilket är dubbelt så mycket som genomsnittet i EU. Idag är uppskattningsvis 30 000-50 000 barn i Sverige så feta att de riskerar att dö i förtid på grund av följdsjukdomar som diabetes, cancer eller hjärtinfarkt. Wow... scary.


André och Thomas skriver: Vuxna måste föregå med gott exempel. Och vad vore väl bättre än att låta Halloween bäras upp av andra kulturella förtecken än ett veritabelt godisfrossande. Varför inte börja med att redan den här helgen besvara "Trick or treat" med en banan eller ett äpple?

För att det skulle göra Halloween tråkigt såklart. Det är ett solklart problem att ungarna äter sig till sjukdomar, men varför dra in Halloween i detta? För att få det lite mer intressant och få igång debatten just nu kanske, men är inte Halloween ett av de tillfällen man faktiskt kan unna sina barn att äta godis?

Min pappa hade ett skåp i vardagsrummet som var låst med nyckel. På lördagar och endast lördagar öppnades skåpet och jag fick ta en glasflaska med Coca Cola och välja från godiset vad jag ville ha. Lördagar var lika med godis... andra dagar var det inte tillåtet.

För att komma åt problemet med överkonsumtion av godis, tror jag det bästa sättet är att ta bort det från vardagen. Förlägg ätandet till en dag på helgen och högtider. Gör det till lyx och lär barnen att det endast är något man ska avnjuta vid speciella tillfällen. För inte ska vi väl ta bort godiset helt? Nä, låt ungarna frossa i godis på Halloween.

No comments: