Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Annika Dahlqvist - The Devil in disguise

Monday, March 29, 2010

Annika Dahlqvist - The Devil in disguise

Kan ingen få den där kvinnan att knipa trut? Jag vet att vi har yttrandefrihet i detta landet, men borde inte vissa undantag göras?

The beeing that is Annika D
Det är såklart Annika Dahlqvist jag pratar om. Ni som läst min blogg vet vad jag har för åsikter om denna kvinna (ni andra kan kolla länkarna nedan). Hon är helt och hållet rubbad och kör nån slags sektverksamhet med sin LCHF-kost. Det vill säga kost som endast bygger på fett fett fett. Det är ju såhär att många människor gillar fett. Många gillar det alldeles för mycket. Annika tar detta faktum till sin fördel och gör på så sätt reklam för sin fanatiska tro på dieten.

Det finns mängder av dieter idag, som alla påstår sig göra mirakel. Och visst funkar de flesta... men vissa funkar bättre för några människor, medan andra funkar bättre för andra. Annika påstår dock att hennes diet är svaret på allt! Ät så mycket fett du bara kan så blir du supersmal. Fett i alla former är bra för prick alla och kan rädda jorden från allt lidande och sjukdom. Hon predikar sitt kostprogram på samma sätt som om det vore en fanatisk tro. Fett gör dig frisk, smal och vacker... du blir dessutom immun mot influensor och till och med cancer. Gör bara som Annika säger och du är frälst.

Sist Annika Dahlqvist var i rampljuset var det angående svininfluensan. Hon gick då, helt utan belägg ut med att man inte behövde vaccinera sig om man bara åt enligt hennes kost. Vad var hennes motivering? Jo, hon hade själv aldrig haft influensa. Hmm, jo, men då måste det va så. Hon gick dessutom ut med att hon tyckte mammografi och cellprovtagning var onödigt, för äter man bara enligt LCHF får man inte cancer. Hennes uttalanden ledde till att hon blev utsedd till "årets förvillare" av Föreningen Vetenskap och Folkbildning. Efter detta la hon sig ner och grinade och sen dess har det varit ganska tyst från den egendomliga kvinnan...

Frossa i ägg

... tills nu. Nu är det ägg det handlar om... det är ju påsktider. Annika går ut med att man kan frossa i ägg. Ät så många du bara kan... ju fler desto bättre. Kolesterol då? Nope... det behöver du inte bry dig om... det är nämligen helt ofarligt. Och nu tar den kritiserade Annika tillfället i akt att ge igen för gammal ost. Den största kritiken mot henne själv är nämligen hennes oförmåga till att ha vetenskapliga belägg för det hon påstår. Nu kritiserar Annika de forskare som i Läkartidningen slår fast den härskande teorin att mat med mycket kolesterol ökar risken för hjärtinfarkt. Annika menar att hypotesen inte håller och är alldeles för individospecifik:

Det är helt hårresande konsekvenser av vad de skriver. De skriver att alla har nytta av statiner oavsett ålder och andra faktorer. För den lättledde skulle det kunna innebära att alla människor bör äta statiner - en önskedröm för fabrikanterna.

Men här skulle jag vilja att Annika tänker en hjärncell längre. Exakt vad är det hon själv gör? Jo, påstår att alla bör äta enligt LCHF oavsett ålder och andra faktorer.

What's the difference?
Det har tvistats mycket om kolesterol senaste åren... ifall det har betydelse för hjärtsjukdomar eller inte, samt vilka referensvärden som är riktiga (med tanke på att hela vår sekreterarkår låg på för höga värden när de gick på hälsokontroll för några år sedan, är det mycket möjligt att det inte är helt riktiga värden) men jag ska inte ge mig in i debatten om kolesterolets betydelse för ateroskleros för det har jag inte tillräckligt kött på benen för. Jag är dessutom en stor äggförespråkare p.g.a dess höga proteininnehåll, men det är en annan femma.

Det behövs såklart mer forskning inom området, vilket forskarna till artikeln också pekar på. Det är lite vad forskning går ut på. Hypoteser är ju just bara det... antaganden om verkligheten... forskningen ska sedan visa på troligheten i hypotesen, för att antingen förkasta den eller leda den vidare till nya antaganden. Processen tar oftast många år, men leder fram till det som gör sjukvården till vad den är... baserad på vetenskapliga grunder.


Jag står fast vid att Annika är en farlig människa. Hon har en läkarlegitimation och trots att jag betvivlar att hon blir anlitad speciellt mycket längre, ger det henne ett förtroende som hon tar varje tillfälle i akt att utnyttja. Hon har för länge sedan gått ifrån allt vad vetenskaplig grund står för och bygger sina påståenden på nån artikel här och nån där och främst egna upplevelser. I sin blogg ler hon snällt i vit läkarrock, trots att hon varje gång hon öppnar käften tar steg längre och längre från allt det som gör henne till läkare. Hon är inte läkare längre (förutom på pappret då), utan en sektledare som propagerar för sin tro på fett och vill ha så mycket anhängare till sin skara som möjligt, whatever it takes. Böcker, föreläsningar, uttalanden i pressen och så bloggen såklart. Det är hennes väg och hon påminner mig mer om ett stort levande inslag på TV-shop än nåt som påminner om läkare. Dock ger hennes läkarrock henne en förtroende hon inte är värd. Desperata människor lyssnar till hennes grundlösa uttalanden och suger åt sig, vilket jag anser kan ha helt förödande konsekvenser. Därför tycker jag att vi ska göra undantag i yttrandefriheten och sätta munkavle på djävulstanten för gott!

Mina tidigare inlägg om Annika Dahlqvist kan ni läsa här:
Socialstyrelsen ger fett-Annika svar på tal
Skriv in Annika på The Meadows
Dr Dahlqvist är livsfarlig

Annika Dahlqvist - Årets Förvillare

Image and video hosting by TinyPic

No comments: