Om man har en toalett som används av en eller två personer på ett dygn mot en som används av minst 25 olika personer varje dygn. Vilken av toaletterna är förmodligen renast?
Utanför varje patientsal (2 pers) på avdelningen finns en toalett. Dessa två personer som bor på salen är förmodligen de enda två som använder toaletten, men såklart vissa undantag. På avdelningen finns dock en enda personaltoalett och denna används dagligen av ca 14 undersköterskor och sjuksköterskor, ett gäng läkare, kurator, sjukgymnast m.fl. Den som används av flest, borde ju också va äckligast. Dock tycks den allmänna inställningen vara att denna toalett känns fräschare att gå på. Jag säger inte emot detta, utan har samma tankemönster. Jag går själv på denna toalett och inte går jag till en patienttoalett om den skulle va upptagen, utan man står och studsar utanför tills det blir ens tur. Men varför? Är den allmänna inställningen att personalen har bättre hygien och är mindre lortgrisiga än patienterna? Ja, det verkar så, men vad händer den dag en personal blir patient? vilket ju är mer vanligt än ovanligt att det händer. Då brister hygienen direkt och man förvandlas till en riktig lortgris?
Nu finns det ju en annan rent vårdhygienisk aspekt på det hela med. Personalen BÖR inte gå på patienttoaletter, med tanke på spridning av bakterier. Förekomsten av infektionsbenägna bakterier torde vara större på patienttoaletten (som vårdas för ex eftervård efter operation, infektion eller allmän sjukdom) och att gå från en sådan och in till en annan patient för exempelvis en omläggning medför större smittorisk, även med handsprit. Men att tro att det är mindre spill och dräll av kroppsavfall på en personaltoalett är nog att lura sig själv ganska långt uppåt väggarna.
No comments:
Post a Comment