Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Redo att sparra, alla djurättsaktivister!

Thursday, April 23, 2009

Redo att sparra, alla djurättsaktivister!

En läkare, Panayiotis Zavros (självklart amerikansk), går i dag ut i tidningen och påstår han har klonat en människa enligt proceduren på bilden. Detta är ju tyvärr fullt möjligt att han faktiskt gjort. Suck... å detta amerikanska storhetsvansinne. Detta kommer ju hända förr eller senare och då måste Amerika va först. Självfallet. Tyvärr skriver de inte i Expressen om vad han tänkt sen. Vad ska han gö med människan? Ska denna stackare få leva ett helt liv som ofrivilligt forskningsobjekt? Och vad ska han med resultatet till? Bara bevisa att det faktiskt går? or what? En annan intressant fråga är från vem dessa gener kommer. Nu är ju detta embryokloning (dvs inte som i fåret Dollys fall att man tar generna direkt från en levande individ) men embryot måste ju kommit nånstans ifrån. Vad är det för idiot som går med på en sån sak... eller kanske snarare hur mycket fick hon betalt? Kolla in tjommens hemsida!!! Så långt ifrån vetenskapligt seriös kan man ju knappt komma. Ser mer ut som en reklamsida från 80-talet för typ Regain.


Dock är ju det här med klonad vävnad MYCKET intressant. Det finns redan idag genmanipulerade grisar som bara står och väntar på ett godkännande att användas. Amazing! Dock har vi ju en väldig byråkrati i sverige och ärenden ska gå igenom många instanser och prövningar, som tur är måste man väl tillägga, innan man kan få börja använda dem kliniskt. Men tänk hörrni... om vi tar mina patienter som exempel, att det kommer in en man med lokaliserad (eller kanske till och med spridd) blåscancer som måste operera bort hela urinblåsan. Idag är alternativen i princip antingen en konstgjort blåsa av tarm, som ofta orsakar en hel del trubbel i längden, eller en stomi d.v.s en påse på maggen. Men... istället går läkaren till datorn... knappar in en beställning på en NY blåsa. Labbet plockar fram lite stamceller, börjar klona och vips en ny urinblåsa. Vid operationen kastas den gamla blåsan och en sprojtans, helt vanligt, fungerande urinblåsa sätts in på samma plats och med samma funktion. Hur coolt som helst. Detta är alltså redan på gång, people!


Stamceller
Stamceller
är celler med evigt liv. De kan bilda flera av de celltyper vi har i kroppen och skulle därför kunna användas för att odla ersättningsceller med vilka man kan laga skadade delar av kroppen.

Kloning
Att klona är att skapa flera individer med identiska gener. En rad olika djur har redan klonats.




Såna här grejjer orsakar ju alltid diskussioner om djurförsök, vilket är ganska intressant tycker jag. Vi har pratat lite om det nu på kursen jag gått... inte om ställningstagande till djurförsök, för det råder ingen tvivel om djurförsökens vara eller icke-vara bland medicinskt folk.
I alla läkemedelsstudier använder man i första fasen råttor, i många fall genmanipulerade. För att preparatet ska få provas på människor (i första hand friska) måste det vara testat på två djur. Det är här de allra flesta läkemedel faller. På djurnivå, innan nån människa fått i sig det och dött av det (men, ja, en hel drös råttor har dött på vägen). Det handlar ju såklart om supremacy. Vi är klart överlägsna djuren när det kommer till socialisering. Hade råttorna varit det hade de med största sannolikhet gjort samma sak. Även djuren kämpar för att överleva till varje pris. Det blir jobbigt om råttorna en dag råttorna når vår utvecklingsnivå och vill börja göra försök på oss, men må den dag aldrig komma. Då drar jag.

Jag är helt emot djurförsök för kosmetik, men det är ju också en HELT annan fråga. Dock använder jag djurtestat. Jag är ganska lat när det gäller att ta ställning aktivt. Jag sopsorterar inte heller för den delen. Kudos till er som orkar. Dit jag vill komma är att alla godkända läkemedel är testade på djur. ALLA! Även Alvedon, som jag törs påstå att även den mest hängivna djurättsaktivisten käkar titt som tätt. Dessutom misstänker jag att ingen skulle ha nåt emot ett botemedel för cancer, vilket vi inte ens skulle kunna drömma om utan djurförsök (om vi inte skulle vilja utrota hela mänskligheten while doin it och då har väl cancerbotet så att säga ingen direkt mening). Sen är ju frågan om alla verkligen ska överleva tills de är 100 år, för hur skulle vi ha råd med det när vi inte har råd med oss själva i den mängd vi är idag. Och om inte alla... var sätter man gränsen? Hua, vilka stora frågor. Kanske har råttorna det bättre ändå som inte behöver fundera på sånt här. Dör man så gör man, end of story.

Roligt att debattera med sig själv.

4 comments:

Cibag said...

D där me stamceller är ju så jävla coolt! Å så bra :) Go, sjukvårdsforskningen (den icke-amerikaniserade töntiga då ;))

Hannastacia said...

Exakt! Jag kom just på en fundering till när jag stod i duschen. Hur i hela friden befruktar de ägget... nu pratar jag till den klonade människan då... utan att pappans gener kommer med i bilden och förstör???

Vilken tankenöt.

Anonymous said...

På gång skriver Du.. Allt är på gång, så även döden..

Sluta prata (skriv) en massa skit! Livet är för kort!!

Kärleksfullt!!

Nisse, med nya blåsan..

Hannastacia said...

Men du, Nisse... det fanns en tid när även tarmblåsan bara var "på gång" och den räddar idag livet på åtminstone 50% av blåscancerfallen. Även om man inte lever att se det är det väl inte fel att hoppas de fixar detta åt de som lever då.

Livet är aldrig för kort för att snacka skit... det är ett av livets glädjeämnen!