Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Satanic easter

Tuesday, April 07, 2009

Satanic easter

Jag blir inte klok på påsken. Varje år får man höra "påsken är ju så tidig i år" eller tvärtom. Att påsken har med Jesus att göra är jag medveten om... han dog ju och grejer, men hur kan påsken då flytta på sig. Man dör väl ett visst datum och då borde väl påsken vara ett visst datum (de kanske inte va så hajja på datum på den tiden iofs, men det hör inte hit). men icke... Jag har nu läst mig till att påsken infaller första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Jaha, må så vara, men varför då?

Sen är det ju harar och kycklingar och ägg. Detta är visst en symbol för överflöd och fruktbarhet. Ägg är ju gott så det är ju en bra tradition, men detta har alltså inget med Jesus att göra. Död och fruktbarhet klingar inte så ljuvligt tillsammans.

Sen till det mest intressanta av allt tycker jag...

Påskkärringar och häxor
Våra påskkäringsseder härstammar från en tid då man på fullt allvar trodde att häxorna med sina trollkonster kunde skada människor och djur. Förklaringen är den att vidskepligheten hade sedan födseln blivit invaggad hos alla och satt väl inrotad i folks medvetande. Varenda en trodde på näcken, älvorna, tomtar och troll och övernaturliga förbannelser, vare sig de var vetenskapsmän eller fattighjon. Det var på den tiden också en mycket stark djävulstro i kyrkan. Överallt och hur som helst kunde satan dyka upp för att bekämpa Guds verk och allt som var gott. Speciellt vid påsken som var den största högtiden. Då bjöd satan alla sina häxkäringar på hej dundrande fest i Blåkulla, trodde man. Natten till skärtorsdagen gav de sig av och kom inte tillbaka förrän sent på påskaftonen.

Så... folk skickar alltså ut sin barn klädda till Satans anhängare för att tigga godis mot teckningar. Stackars små ovetande barn har ingen aning om att de klär ut sig till vad som sågs som djävulens onda avkomma och som piskades, stympades och sedan brändes levande på bål till döds. Låter som en sund tradiotion.


Jag vet inte om jag blivit ett skit klokare av detta. Inget har någonting med varandra att göra, utan verkar vara ett hopplock och en förvridning för att göra allt mysigt och fluffigt. Dessutom en alldeles utmärkt anledning att få vara långledig, vilket jag ser som den enda anledningen att ens bry sig om att det är påsk. I övrigt har jag bestämt mig för att påskfirande inte är för mig.

... och dessutom gillar jag inte gult.

5 comments:

mamastacia said...

Blir så impad, vad du är duktig, var har du fått det ifrån, mamma eller???

Hannastacia said...

Ja, så måste det va :D

Eva said...

En annan mycket underlig påsktradition:
http://www.congoed.us/sweden/SWEJOKES/eastercard2001.jpg

Hannastacia said...

Ja, just ja, vi ska plocka fjädrar från levande höns också och björkriset kommer tydligen från att Jesus blev piskad med det. Påsken verkar vara mer en Satanistisk tradiion än nåt annat.

CiBag said...

Hehe, det verkar ju som påsken är en utmärkt högtid för en liten djävulsdyrkare som dig, Hanna ;)