Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Marknad på stan

Thursday, January 28, 2010

Marknad på stan


Hindersmässan är Örebros mest långlivade tradition. Den hölls för första gången på 1300-talet som en marknad där bergsmännen från Bergslagen sålde sitt järn vidare. Nu är järnförsäljningen ett minne blott, men Hindersmässan lever kvar

Hindersmässan ligger sista veckan i januari men ett besökarantal på cirka 80 000 är det ett av Örebros mest omfattande och återkommande evenemang. Förutom den stora marknaden som täcker nära nog hela centrum arrangeras konferenser, utställningar, seminarier och mycket mer.

Själva torghandeln med invigning sker av tradition på förmiddagen under onsdagen och pågår till och med lördagen.


Hindersmässan är en ganska mysig tradition med andra ord. Dock är jag inte mycket för marknader, så jag brukar hålla mig borta. Det är mycket folk att trängas med och mest skräp i marknadsstånden. Några år har jag missat att mässan hålls och råkat gå den vägen hem, men mer än så är jag inte på stan under denna årliga vecka.

Kan tänka mig att invigningen igår lockade lite mindre besökare än vanligt med tanke på vädret. och det kan inte heller varit direkt roande för de som står i stånden med det konstanta snöandet. Det tycks ha lugnat sig nu och förhoppningsvis har de skottat och sandat tillräckligt för att undvika en epidemi av benbrott på det lutande Stortorget och kullerstensbelagda gågatorna.

No comments: