Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWHv6xHB Read More http://www.kevinandamanda.com/whatsnew/tutorials/how-to-use-a-cute-font-for-your-blogger-post-titles.html#ixzz1AWAOpX85 The Hell of Hannastacia: Kaffe är mitt morgongodis

Thursday, April 01, 2010

Kaffe är mitt morgongodis


Det är dax för kaffefrukost i The Stacian residence. En kopp down, one to go. Halleluja för svenskt kaffe. Trots att det inte smakar lika bra med huvudet fullt av snor, är det ändå en gudagåva om något sådant existerar.

Jag mår faktiskt bättre idag tack och lov. Jag behöver snyta mig mindre frekvent och kan faktiskt andas emellanåt. Trots att locket för örat känns likadant, tror jag faktiskt jag hör lite bättre. Det känns äntligen som om jag är på väg tillbaka!

Det första jag ser på pressens internetlöp på morgonen är faktiskt nånting jag reagerar positivt på (vilket ju inte är så vanligt att man gör). Det är förslaget från svenska forskare om skatt på socker. Svenskarna äter mer godis än nåt annat land i världen (17 kg godis och 90 liter läsk per år och person... otroliga mängder alltså). Claude Marcus, professorn i pediatrik vid Karolinska Institutet i Solna (KI), Stephan Rössner, professor i hälsoinriktad beteendeforskning vid KI och Annika Dahlqvists ärkefiende, Lennart Levi (C), professor emeritus vid KI och riksdagsledamotet, författaren André Persson och hans kollega Thomas Hedlund heter forskarna som påpekar det faktum att uppskattningsvis 30 000-50 000 barn är så feta att de riskerar att dö i förtid på grund att fetma-relaterade sjukdomar. OCh det är inte bara barnen... hjärt-kärlsjukdom, diabetes, cancer, ledskador, infertilitet, depression och ett förkortat liv är några av de följdsjukdomar fetman för med sig.

Tobak, alkohol och energi är några av de prylar som har punktskatt för att styra konsumenten och gissa vad? Det funkar! Dyrt godis skulle definitivt minska konsumtionen. Ta bara ett exempel jag kan se ute på gatan (för att låta som en grävande reporter av rang). På vägen till Ekershallen ligger nämligen vad jag kallar Gula butiken (av den anledningen att det en gång i tiden va Matöppet och affären var gul). Idag är detta en godisaffär med väggarna täckta av lösgodis. Godiset är gammalt (chokladen har gått från brun till vit och smulig) och smakar skit, men tror ni det är folktomt? Nope, snarare tvärtom... det är alltid folk där och handlar av den enkla anledningen att godiset är billigt. Svenskar är så jäkla dumma att de äter gammalt illasmakande lösgodis för att de får det för en billig peng... bara för att!

Och ta sen barnfamiljen. Kolla ner i deras vagnar i mataffären. I säkert 4 av 5 kan man skåda en chokladkaka eller en påse godis, bland de andra varorna. Och det är klart, oavsett hur lite pengar du har, har du i dag faktiskt alltid råd med en hundragrammare... jag, menar, du får en fullgod Eldoradochokladkaka på 5 spänn! Den chokladkakan hade med största sannolikhet legat i färre kundvagnar om den vore dyrare.

Nä, gör godiset svindyrt, så kanske vi återigen lär oss att godsakerna ska va lyx... som det var på den gamla goda tiden.

Image and video hosting by TinyPic

No comments: